Fókuszban a tudatosság: egy igazán „zöld” ház

2013-05-08 15:14:42 | Módosítva: 2013-05-08 15:35:22

Napjainkban divatos azt mondani, hogy környezetbarát módon élünk, de mégsem vagyunk mindig eléggé tudatosak, mivel sokszor csak minimális mértékben hasznosítjuk csak a megújuló energiaforrásokat. Vajon miért nem fordítunk nagyobb figyelmet például arra, hogy épületünk külső szerkezete hővédelmére optimális megoldást találjunk?

A Kör Alapítvány veszprémi „mintaház” projektjét pontosan a hasonló környezetvédelmi célok motiválták: egy a lakosság számára látogatható, alacsony energiafelhasználású ház építésével és részletes műszaki bemutatásával szeretnék felhívni a figyelmet az energiával való hatékony gazdálkodás lehetőségeire. Az alapítvány tervei szerint a Veszprém központjában épülő – hamarosan átadásra kerülő - bemutatóház már az első évi működése alatt akár 2500 látogatóval is megismertetne kézzelfogható, kipróbálható, beindítható, praktikus megoldásokat. A műszaki bemutatót hasznos tippekkel és érthető kalkulációkkal egészítik ki, hogy ezzel is közelebb hozzák mindennapjainkba az igenis megvalósítható igényt: a környezettudatos életszemléletet.A Zöld Lak kb. 100 m2 alapterületű, építése 2012 nyarán kezdődött. Egyik legfontosabb jellemzője, hogy nemcsak épületszerkezetileg, hanem berendezésében is környezetbarát. Annak ellenére, hogy külső homlokzat szigetelése még kivitelezés alatt van, a ház belseje már látogatható, és fogadott is már magyar és külföldi látogatócsoportokat, akik az épület megtekintése után mind elégedetten nyugtázták, hogy a projekt megálmodói által kitűzött célok kis odafigyeléssel és életmódváltással tulajdonképpen egyszerűen megvalósíthatóak. Az alapítvány – ismervén a Magyarországon egyre népszerűbb, 100%-ban környezetbarát formaldehidmentes URSA terméket, a fehér Pure One ásványgyapotot – azzal kereste meg az URSA Salgótarján Zrt-t, hogy támogassa a projektet a tető szigetelésének biztosításával. Az URSA olyannyira egyetértett a Zöld Lak koncepciójával, hogy nemcsak a tetőszigeteléshez, hanem a köztes födém lég- és lépéshang-szigeteléséhez felajánlotta termékeit.

A mintaház tetőszigeteléséhez a magyar piacon 2012-ben bemutatott új magastetős rétegrend-kialakításunkat ajánlottuk: URSA ásványgyapot, XPS és SECO fólia termékeink együttes alkalmazásával komplex és energiatakarékos, ráadásul hosszútávú megoldást valósítottunk meg. Számos nemzetközi díj igazolja, hogy a szigeteléshez kiválasztott egyedülálló technológiai fejlesztésű termékünk, a PureOne ásványgyapot minden olyan követelménynek eleget tesz, amely alapján környezetbarát termék megnevezésre jogosult. A termék a speciális gyártástechnológiának köszönhetően megtartotta eredeti fehér színét, és nincs károsanyag-kibocsátása, kipárolgása: gyártása során a kötőanyag kikeményítésének folyamatában a légkörbe csak vízgőz, vízpára kerül! Kivitelezés szempontjából előnyös további tulajdonságai: selymes tapintása, szagtalansága, valamint az is, hogy kevésbé porzik, és nem szúr.

Miben áll az URSA XPS bakos tetőszigetelési megoldás lényege?

A hagyományos ácsolt szerkezetű magastetőben a szarufák magasítása URSA XPS bakokkal történik, amely URSA extrudált polisztirol csíkból és egy leszorító staflifából áll. A speciális minőségű bakoknak köszönhetően a szarufák hőhídmentesek: „hizlaljuk” a szarufát, ezzel alakítjuk ki a megfelelő - itt 25 cm -, energetikailag szükséges hőszigetelési összvastagságot. (Az itt alkalmazott eljárás szarufa közötti és szarufa feletti szigetelési megoldásnak számít.) Ezt követően kerül elhelyezésre az URSA SECO PRO 0,04 páraáteresztő fedési alátétfólia, majd az átszellőztetett fedési légrés (itt 10 cm) kialakításához szükséges ellenszerkezet. A légrés elsődleges épületfizikai jelentősége a nyári felmelegedés elleni védelem. Fontos az eresznél a beszellőzés, és a gerincnél a kiszellőzés biztosítása! A szarufák feletti és közötti szigetelést - Pure 35 RN FIT - belülről rakjuk fel, majd a szarufák alsó síkjára kerül az URSA SECO PRO 100 párazáró fólia, amelyet felületfolytonosan és légtömören alakítunk ki.


A belső fólia elhelyezése után megépítjük a gipszkarton belső burkolat számára a vázszerkezetet oly módon, hogy a gipszkarton es a párazáró fólia között 5 cm belső légrést képzünk, amelyben az épületgépészeti és elektromos vezetékek elhelyezhetők a párazáró fólia megsértése nélkül. A megépült tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője 90 cm-es szarufaköz esetén 0,157 W/m2K – a jelenlegi követelmény 2006 óta 0,25 W/ m2K…. 


A LÉNYEG: Az elkészült szerkezet nagyban hozzájárul a fűtésből és hűtésből származó energiaköltségek csökkenéséhez – ráadásul mindezt optimális ár-érték aránnyal!

Napjainkra elsődleges szempont szem előtt tartani a környezeti fenntarthatóságot és klímatudatosságot! A gondosan megválasztott, magas minőségű szigetelőanyagok beépítésével nagyban hozzájárulunk az épület belső levegőjenek javításához, és tartósan emeljük az épület komfortszintjét.

Tudjon meg többet a megoldásról!

URSA Salgótarján Zrt. Varga Tamás alkalmazástechnológus
tel.: 20/972 1266
www.ursa.hu

További információ a zöld projektről:


Kör Alapítvány Mátyás Mónika környezeti tanácsadó,
kozpont@koralapitvany.hu
www.zoldlak.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.