Tesztcsík kólibaktérium kimutatására

Vízminőség gyorsteszt

2012-05-07 10:23:06 | Módosítva: 2018-04-18 10:35:06

Egy új eszköz segítségével gyorsan kimutatható a hasmenést is okozó E. coli baktérium.

Kevés dolog képes úgy elrontani egy nyaralást, mint a szennyezett víz okozta hasmenés. Főleg fejletlen vagy egzotikus országokban nagy probléma ez, ezeken a helyeken javasolt a palackos víz fogyasztása, de még a piacon vett gyümölcsöt is érdemes ezzel mosni. A gondot az Escherichia coli baktérium okozza, melynek eddig napokig tartott a kimutatása, és ehhez is laborkörülmények kellettek. 

A kanadai McMaster Egyetem kutatói most egy papír tesztcsíkkal rukkoltak elő, amivel 30 perc alatt, a helyszínen kideríthető, hogy a víz tartalmaz-e kólibaktériumot.


A tintasugaras technológiával készülő tesztpapírok olcsók, leolvasásuk pedig a laikusok számára sem jelent gondot: a különböző színek a szennyezettség mértékét mutatják, sajnos egyelőre csak közepes vagy nagy koncentráció esetén. Az egyetem munkatársai most a teszt érzékenységének növelésén dolgoznak, mellyel már minimális szennyezettség esetén is 100%-os biztonsággal eldönthető lesz egy vízmintáról, hogy tartalmazza-e a baktériumtörzset. A találmány megkapta a kötelező engedélyeket, így egy-két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

(forrás: http://www.springerlink.com/content/av331x7052lp1533/?MUD=MP)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyanús színek és szagok az ivóvízben

Az ivóvíz összetételét, és ezzel együtt ízét, színét, szagát is alapvetően a vízforrás típusa (felszíni, felszín alatti), geológiai környezete határozza meg. A természetes eredetű – ízt, színt...